Devil’s Corner Cellar Door – a dynamic tourist destination

Devil’s Corner Cellar Door and Lookout forms a dynamic tourist destination on the East Coast of Tasmania, consisting of an extended cellar door and a series of shipping containers clad in locally sourced timber. Throughout the project, timber is used to reveal and conceal, while visually linking the buildings. At the cellar door, the containers are arranged around a central courtyard, the timber cladding helping to ground the structures and bed them into the landscape. Reclaimed timber tables and benches provide vantage points to relax and enjoy the local produce while surveying the surrounding vineyards and Freycinet Peninsula beyond.

The 12m tall lookout tower comprises two shipping containers standing end-to-end, with timber cladding wrapping the structure to create a cohesive whole. This tower acts as visual signifier for the site, with the timber standing out against the sky as visitors pass by.

Architect/Designer: Cumulus Studio

Engineer: Aldanmark

Builder: Anstie Constructuions

Fabricator: Crisp Bros


Tasmanian Oak rough sawn vertical boards were used in the cladding of the collection of buildings at Devil’s Corner.

No coatings were used on the cladding of the buildings – the timber has been left to weather naturally. The timber cladding at Devil’s Corner plays a vital role in both concealing and revealing different aspects of the collection of buildings. Alluding to the traditional farm/rural settlement vernacular, the locally-sourced Tasmanian timber serves to blend the buildings with the landscape. The light blonde of the timber matches the yellow grass that surrounds the cellar door, before giving way to lush green vineyards.

As the building ages, so too will the uncoated timber, shifting to a silver grey and maturing much like a fine wine.

The cladding in the courtyard / cellar door areas ground the assumed temporary nature of the modified shipping container structures, with the timber concealing openings and framing views. The lookout tower, constructed from vertically stacked shipping containers, is wrapped with timber cladding, and acts as a visual signifier and site beacon. Adjoining containers, forming the sky and horizon lookouts, are clad with charcoal-painted cement sheeting, contrasting with and highlighting the natural timber. The containers hidden behind the timber are also painted charcoal, defining the individual timber boards.

The timber cladding visually links the collection of building that comprise Devil’s Corner Lookout & Cellar Door, bringing individual elements into a cohesive whole.

Are you looking for a supplier?

Social Media Feeds