Home

Easterbrook House

A modest footprint of 120 square metres called for meticulous planning with no wasted space. Although the rectangular shape is only 4 metres wide, the soaring mono-pitch roof and full-height glazing brings a feeling of spaciousness to the main living zone.


In essence, the rectangular form that incorporates the lounge, dining and kitchen zone is a glazed timber box. At only four-metres wide, it fits a great deal of living into a small footprint. Sandwiched between the bedroom blocks, its soaring mono-pitch roof is strung between the two, akin to a canvas tarpaulin.

A board-and-batten container for living in, it is unpretentious in aesthetic and honest in its materiality.

Off the kitchen, a set of cavity sliders demarcates a spare bedroom or office. Board-and-batten detailing on this insertion further defines this zone and brings the barn-like exterior detailing indoors.

Timbers used in this case study:

Structure

Framing: 

Timber – Radiata Pine – Treated

Poles Beams: 

Glulam Beams

Foundations: 

Concrete slab

Exterior

Decking: 

Brushed concrete

External Cladding: 

Glulam Beams

Interior

Flooring: 

Clear polished concrete – Nuplex Revathane

Internal Paneling: 

Pine plywood lining – Plytec Eurolite B/B – Oil finish in living, H3 CCA in wet areas. Ceramic tiles.

Doors: 

Aluminium Windows and Doors

Joinery Cabinetry: 

Plywood cabinetry

Are you looking for a supplier?

Social Media Feeds