Home

Laneway Studio

At just 25m2, the laneway studio project by McGregor Westlake is a super compact addition to an inner city dwelling. The architects were their own client for this project, and hope to stimulate the discourse on small scale living in Australia. The tight laneway site is located in Redfern, Sydney. 


Utilitarian aluminium sheeting was used to clad the entire exterior of the project. The robust and unifying material clads walls, the roof, gutters, and downpipes.

The interior of the laneway studio is designed to contrast with the urban setting of the laneway. Warmth and nature were conveyed through the predominant use of hoop pine. The honey coloured timber was used in many forms, including solid timber, veneers, and plywood. The diverse use of the timber meant that the entire interior, up to a 2.1 metre datum, could be unified through colour and material. The singular material use and clever planning restricted wastage of the resource. Stairs, wall linings, joinery, sliding doors and window sills all utilise the hoop pine. The interior reads like a piece of joinery, carefully detailed and built by a joiner/carpenter to maximise interior space efficiency and create a spacious feel in a tight zone.

A 900mm datum forms an order to the room, hosting the balustrade, bench tops, window sills, and sliding door mid rails all at equal heights. 

Several layers of oil were applied for wood finishes, with hints of various artists pigments being mixed in the oils to create subtle variations in hues throughout the different areas of the space. White pigment was used between the datum heights, and a green tinge offered a cooler bedroom hue. 

Dormer windows allow panoramic views over the laneway and city beyond, while high sills mean that privacy is still maintained within the building. 

Internal lighting recesses neatly into solid timber housings, furthering the warm glow to the interior timber.

A clever hideaway bedroom nook slides away behind a plywood door, and features built in storage that uses every inch of the tight space. The bedroom, along with a bathroom, are nestled at the back of the structure, with a lower roof height. Clerestory windows rise above the nook to allow ventilation and precious light into the main space. 

Are you looking for a supplier?

Social Media Feeds