Home

Shorehouse Addition at Pumphouse Point

Home » Inspirational Case Studies Using Timber » Shorehouse Addition at Pumphouse Point

The newly instated addition to the historic Shorehouse building is connected to the existing structure via a minimal glazed walkway. The modern and historic accomodation facilities are juxtaposed and clearly defined, while maintaining as much of the historic fabric as possible. 


Vertical timber weatherboards have been stained black to produce a recessive and harmonious facade. The subdued palette soften the building into the landscape, allowing the historic Shorehouse building to take the lead. 

Untreated rough sawn silvertop ash timber was used for the decking, and will naturally grey off over time, creating a contrast to the dark cladding. 

Inspiration for the interior takes reference from the immediate surrounding landscape, and the industrial heritage of the area. A rich palette of materials make up a warm and earthy space. 

The Tasmanian oak lined ceiling creates dynamic lines that accentuate the line of sight to the views. The tones of the material reflect those of the landscape. Local artisanal furnishings and custom joinery give a nod to the quality of craftsmanship prevalent in Tasmania. Torched Tasmanian oak was used by local craftsman Simon Ancher. An inherent devotion to natural processes and fine materials define the building, and the Tasmanian industry. 

As the location is the star of the show at Pumphouse Point, gathering guests in a space that celebrates the context was the main goal. Carefully considered orientation and maximising glazing proved successful in generating an intriguing space for guests to experience Tasmania uninhibited. 

Are you looking for a supplier?

Social Media Feeds