Home

Villa Eder-Hederus – the Swedish Cottage

Home » Inspirational Case Studies Using Timber » Villa Eder-Hederus – the Swedish Cottage

The building, from 1850, had been a summer cottage since the 1960s, and was shabby and worn down. The 60m2 single-floor cottage was quickly refurbished with a slightly raised roof into a two-floor 90m2. The house is located in Kummelnäs, Nacka municipality within the greater Stockholm region, and is one of the oldest in the area. The lot is oddly shaped compared to the surrounding plots because it emanates from an old country way stretch next to a slope bordered with Oaks. The cottage is a log house on a framework with sawdust-filled trays with a thick stone plinth. The façade was clad in the 1960s with masonite board, and in 2006, the façade got a new lock panelling. The building has experienced many ages and so the recent renovation and refurbishment by General Architecture & Kod Arkitekter is not a restoration project. Details, craft and design has been adapted due to economy, will and need.

Architects: Josef Eder / General Architecture and Sanna Hederus / Kod Arkitekter


A new zoning scheme allowed the house to be expanded 90m2 along with a detached atelier. The new cottage cluster forms an extroverted spatial lawn and a more sheltered outdoor space toward the hill. The new building has been constructed in CLT from KLH. The roof structure consists of vapour retarding canvas, crossing joists and bulks of wood fibre. Roof surface of rubber sheets on the tongue and groove.

External walls are solid wood CLT covered with intersecting studs and insulation panels of wood fibre. Wind cardboard with a vented facade of plywood and wood strips was used. The entire exterior is painted in grey linseed oil. The extension façade derives from the original façade panelling but made in more contemporary materials with a new rhythm. Old, new and reinvented windows along with façade details were painted with a cohesive grey linseed oil.

The extension is adapted to the original building to maximise and accentuate the old house body's exquisite placement on the lawn along with its vernacular roof shape. The main entrance has moved to the new extension situated in the old country road's alignment. The entrance hall is the link between the new and the old part. It is situated in the middle of the house linking two main spaces in each end: the kitchen in the old and living room in the new. The new building connects levels so that the living room levels the garden. Stairs in the house leads up to bedrooms. The inside walls are left untreated. Windows and doors are made by Lönsboda window joinery in Pine and oiled on the inside, window sills of marble. The floor is covered with marble and carpet wool. The ceiling is dark grey MDF.

Timbers used in this case study:

Exterior

External Cladding: 

External walls are solid wood CLT covered with intersecting studs and insulation panels of wood fibre. Wind cardboard with a vented facade of plywood and wood strips was used. The entire exterior is painted in grey linseed oil.

Interior

Doors: 

Windows and doors are made by Lönsboda window joinery in Pine and oiled on the inside, window sills of marble.

Are you looking for a supplier?

Social Media Feeds